Orgaandonatie: één donor kan tot acht levens redden

In ons land wachten nog steeds zo’n 1.200 patiënten op een geschikte donor. Het stadsbestuur van Oostende wil daarom een campagne starten om mensen te mobiliseren om zich te laten registreren als donor.

In theorie is elke Belg automatisch orgaandonor. Als de overledene zich echter nooit heeft laten registreren als orgaandonor wordt de vraag gesteld aan de nabestaanden. In 15 % van de gevallen wordt orgaandonatie geweigerd. “Het is dus echt van belang dat mensen zich registreren”, licht schepen van Burgerzaken Martine Lesaffre (Open VLD) toe.

“Op vandaag registreerden zich al iets meer dan 3.900 personen in Oostende, maar dat cijfer kan beter”, gaat schepen Lesaffre verder. Naar analogie met de stad Kortrijk, wil het stadsbestuur van Oostende, beide centrumsteden, een campagne starten om zoveel mogelijk mensen aan te sporen om zich te registreren.We zullen een grote rollup-banner en affiches voorzien in onze lokettenzaal evenals flyers aan elk loket. Ook op al onze mediakanalen (website, facebook, Grote Klok,…) brengen we het item extra onder de aandacht.

Door je vooraf te laten registreren, voorkom je dat je naaste familieleden na je dood voor een moeilijke keuze komen te staan.

Hoe ga je tewerk?

Registreren als orgaandonor kan eenvoudig en gratis in het stadhuis. Aan de snelbalie van het Stadhuis kunt u laten registreren dat u bereid bent om na uw overlijden organen af te staan of u zich daartegen uitdrukkelijk verzet. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Kom gewoon langs en breng uw identiteitskaart mee.

Via de website www.oostende.be/orgaandonatie vindt u alle informatie omtrent orgaandonatie.

 

Say Something