Restauratiewerken halfportaalkraan

Maandag 25 juni zijn de voorbereidende werken gestart voor de afbraak van de halfportaalkraan. Er werd door de aannemer, THV Vandendorpe A nv – Van Laere nv, een stelling geplaatst rond de kraan om alles te inventariseren. Dit onder het toeziend oog van het architectenbureau AVAPartners architects & planners en het Agentschap Onroerend Erfgoed. Er mag bij het opruimen en demonteren van de kraan uiteraard geen enkel waardevol stuk industrieel erfgoed verloren gaan.

Na het bouwverlof, op 9 augustus 2018, starten de eigenlijke afbraakwerken. De firma Ketels werkhuizen van Gent zal in onderaanneming van de THV Vandendorpe A nv – Van Laere nv de kraan in 3 à 4 delen demonteren en transporteren via boot naar Gent. Daar zal de kraan dan volledig worden hersteld in het atelier van Werkhuizen Ketels. Tijdens de restauratie zal worden nagegaan welke delen van de kraan terug kunnen werken zoals vroeger. “Het is de bedoeling om de kraan opnieuw in oorspronkelijke staat te herstellen”, aldus schepen van Ontwerp en Beheer Gebouwen Martine Lesaffre (Open VLD).

Na herstel wordt de kraan teruggebracht naar zijn plaats aan Hangaar 1 en terug gemonteerd. De werken dienen tegen het kerstverlof 2018 klaar te zijn.

De halfportaalkraan werd in 1981 als industrieel erfgoed beschermd. De restauratiewerken werden gegund aan THV Vandendorpe A nv – Van Laere nv voor 563.851,84 EUR incl BTW en zullen door AGGB worden gefinancierd.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *